fbpx
2023-04-30 Rickard Lundberg (fd Henley)

Så gör du en perfekt podcast - med hjälp av AI

Det står klart för de flesta att AI-tekniken kommer att revolutionera medieproduktion, i allt från att vara ett stöd i den kreativa processen till distribution och optimering av produktionskvalitet och kapa tiden vi idag lägger på att manuellt redigera och ljudoptimera. Inget område lämnas orört. Vi dök ner i AI-grytan och hittade flera verktyg för att skapa ljud. 

AI-verktyg för din podcast:

Auphonic

Tröskeln har sänkts, produktionerna är billigare och det har blivit tillgängligt för alla med en mikrofon att skapa ljud, men dålig ljudkvalitet är fortfarande en av de främsta anledningarna till att publiken snabbt slutar lyssna. En bra story räcker inte hela vägen om du stöter bort dina lyssnare med undermålig ljudkvalitet. Auphonic använder sig av AI för att mastra, mixa och putsa dina ljudfiler så att de går från garderob till Royal Albert Hall eller var du nu vill placera dig.

https://auphonic.com/

Detaljerad introduktion till verktyget här:
https://www.buzzsprout.com/blog/auphonic-for-podcasters


Speechtext

Alla som har suttit och transkriberat en ljudfil, oavsett om det är du själv som pratar eller få ner andras röster till text, vet hur tidskrävande det är. Speechtext kapar den tiden till nära noll. Den hanterar 30 språk (kvaliteten varierar en hel del mellan språken) och skapar text av din ljudinspelning. Speechtext innehåller också en del förinställda modelleringar baserade på olika fack- och nischområden som till exempel medicin, jordbruk eller finansvärlden.

https://speechtext.ai/

 

Riverside.fm

Riverside.fm  kallar sig själva för en inspelningsstudio online. Med verktyget kan du både spela in och kvalitetsoptimera dina ljud- och bildalster. Ljudet rensas snabbt från bakgrundsbrus och annat och du kan också enkelt separera ljud från video och optimera dem separat. AI:n gör det också möjligt att klona din röst så att du kan ändra ett ord till ett annat ord utan att behöva sätta dig vid mikrofonen en gång till.

https://riverside.fm/

En videointroduktion steg-för-steg:
https://www.youtube.com/watch?v=ajWYVqidVWY

 

Descript

Ett verktyg som inte bara fokuserar på en isolerad del av ljudprocessen utan kapar hörn i alla delar. Descript använder sig av NLP (natural language processing) för att transkribera, redigera och optimera din podcast. Samtidigt som du spelar in dina samtal jobbar Descript med att kapa bort störande ljud (allt från brus, miljöljud och skrapljud från en sladd till ord som “öhh” och “mhm”) som sen enkelt redigeras bort.

https://www.descript.com/podcasting

En bra introduktion här:
https://www.makeuseof.com/what-is-descript-how-use-it/

 

Otter.AI

En transkriptionstjänst som plockar ut talet i ljud- och videofiler till en sökbar textfil. För podcastproducenten innebär det att det innehåll du skapar också blir sökbart, med förslag på taggar och metadata. Du kan också skapa kopplingar till ljudfilen och se till att dina lyssnare kan hoppa rakt in i det avsnitt de är intresserade av.

https://otter.ai/media-teams

En videointroduktion: https://www.youtube.com/watch?v=uWBdh89Wry0

 

Se även:

AI-verktyg för webbredaktören
Unn Edberg, publisher VI: ”Tre tips för dig som ska börja producera ljud”

Behöver du hjälp?

Vill du veta mer om hur du kan jobba med AI? Eller komma igång och producera podcasts? Hör av dig för ett förutsättningslöst möte med någon av våra konsulter!

Rickard Lundberg (fd Henley)

rickard.lundberg@media720.se