fbpx
2022-10-27 Björn Lorentzi

Till alla vd:
Vem utmanar dig?
– Så att du blir ditt bästa jag

Att ständigt utvecklas är helt nödvändigt. Ska vi få en lång och bra karriär som vd bör vi fundera på hur vi utvecklas.
Vem månar om ditt bästa i din karriär?
Vem månar om ditt bästa i din karriär?

Vem bollar du med?

En klar nackdel som vd är att vi ofta inte har någon att bolla med. Vare sig vår egen utveckling eller strategiska beslut för bolaget. Det är inte så enkelt att öppna sig för sin styrelseordförande eller medlemmarna i ledningsgruppen.

Fram till vd-positionen har vår karriär ofta kantats av utbildningar och förhoppningsvis chefer som har hjälp oss att utvecklas. Precis som ungdomar inom idrotten där det är helt naturligt att lyssna till kloka råd från sin tränare. Men ofta förvinner detta när vi blir vd och vi tror att vi klarar det själva – vi har ju nått toppen.

Så vad bör göras?

Mitt goda råd är att hitta någon du kan träffa ett par timmar i månaden. Det räcker långt att kunna bolla både sin egen situation och bolagets. Antingen sitter du själv med frågorna, som du kan skicka till din coach några dagar innan varje möte. Eller så låter du din coach utmana dig med frågor. Ofta kan det variera i perioder.

Normalt håller ni på under ett år. Efter det har du tankat av din coach på idéer och du kan antingen byta person eller klara dig utan ett tag.

Vågar du utmana dig själv?