fbpx
2023-06-05 Andreas Wiberg

Måsteläsning om vikten av omvärldsbevakning!

Omvärlden är oändligt generös med innehåll. Samma stund vi väljer att borra ner oss i den egna naveln börjar vi tappa kontakten med samtiden - omvärldsbevakning är som syre, näring och vätska: den måste in, på daglig basis.

 

Så, hur ser din dagliga läsning ut? Vem eller vilka vänder du dig till för en stunds påfyllning av kunskap, eller inspiration?

Svaren lär variera beroende på vem du är: jag arbetar med digitala strategier och nedan följer min dagliga meny. (Ja, dessa källor har inte nödvändigtvis en daglig publiceringstakt – det viktiga är att du varje dag konsumerar lite omvärld… ok?)

Nyhetsbrevet Stratechery – Taiwan-baserade Ben Thompsons oerhört initierade och djupgående analys av mycket aktuella tech-relaterade frågor. Ett generöst, omfångsrikt och gratis veckobrev du behöver läsa – vill du stötta Ben, signar du upp för ett betalabonnemang, får ännu mer innehåll och säkrar dessutom att det kommer att komma mer!

Baekdal Plus – med 97 % av sina kunder utanför Danmark hävdar mediastrategen Thomas Baekdal att han knappt är dansk alls men skalle det har han (!) och vill du läsa otroligt relevanta analyser av den globala mediamarknaden, fulla av praktiska slutsatser, på bra och riktigt lättläst engelska, vet jag ingen bättre källa. Också Baekdal försörjer sig på att sprida sina klokskaper i till betalande prenumeranter och ett Plus-abonnemang är en no brainer om du vill hänga med. Eller en grow brainer… !

#ensakidag – på alla listor över digitalt nyfikna, ambitiösa och generösa måste Jocke Jardenberg hamna i topp. Projektet #ensakidag är konstant work in progress, på riktigt multichannel, alltid maxat med aktualitet och aldrig irrelevant. Jocke blandar personliga analyser av stora digitala trender, med djupintervjuer med smartskallar från hela världen, opinionsbildning kring vikten av ett digitalt förhållningssätt och en och annan riktigt nördig detaljdykning i den senaste hårdvaran.

Johan Svenssons outtröttliga Explorecurate måste också med på listan. Johan analyserar möjligen mindre men kuraterar med enorm energi ett otroligt flöde av taktiska tips för den som har ett digitalt jobb att utföra: nya digitala verktyg, nya praktiska knep, nya kanaler, nya insikter… från ExploreCurate går du aldrig utan att kolla upp en grej i detalj eller bokmärka en artikel för framtida användning.

Som femte tips slänger jag in en katt bland hermelinerna. Digital allmänbildning handlar ju också om att i praktiken förstå hela kraften i det digitala medielandskapet: hur medier också är ett verktyg för desinformation, flitigt använt av aktörer med målet att rubba vårt demokratiska system, är en trist men viktig insikt. Nyhetsbrevet Disinformation Review kommer varje vecka med brinnande och ibland häpnadsväckande exempel på digital terrorism – det är underhållande, skrämmande och ett starkt vittnesmål om varför digital mognad är avgörande och varför vi alla behöver bli digitala strateger 😉 !